Tandenpoetsen kinderen: met dit stappenplan voorkomt u strijd

Zeuren, huilen, tegenstribbelen. En dat iedere dag weer. Tandenpoetsen met kinderen is voor veel ouders een grote opgave. Hoewel een keertje overslaan op zo’n moment verleidelijk klinkt, is het zeker geen oplossing. Een gezond melkgebit is de basis van een blijvend gezond gebit en dus is het belangrijk om kinderen een goede mondverzorging aan te leren. Met ons stappenplan leren ze op een leuke manier dat het erbij hoort. Tandenpoetsen wordt zo een feestje!

Hoe vaak kinderen tandenpoetsen?

Tandenpoetsen peuter (tot 2 jaar): één keer per dag.
Tandenpoetsen kind (vanaf 2 jaar): twee keer per dag.

Stap 1. Maak tandenpoetsen onderdeel van het avondritueel

Kinderen vinden het fijn als ze weten wat er gaat gebeuren. Daarom is het slim om tandenpoetsen onderdeel te maken van het avondritueel. Dat kan er zo uitzien: naar boven gaan, uitkleden, wassen, pyjama aandoen, tandenpoetsen, verhaaltje voorlezen, slapen. Op die manier komt tandenpoetsen iedere avond terug en hoeft u het niet steeds opnieuw aan te kondigen.

Stap 2. Pak een leuke tandenborstel en lekkere tandpasta

Voor kinderen is het fantastisch als ze mogen poetsen met een eigen gekozen tandenborstel. Ga daarom samen naar de drogisterij of supermarkt en laat ze zelf een tandenborstel uitkiezen. Bijvoorbeeld in hun favoriete kleur of met een plaatje erop van een dino of prinses. Qua tandpasta raden we aan om kindertandpasta te proberen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaakjes. U kunt voor de zekerheid verschillende soorten aanschaffen, dan zit er vast eentje bij die in de smaak valt.

Stap 3. Neem de tijd voor tandenpoetsen met kinderen

Haast is nooit fijn. Al helemaal niet bij kinderen en peuters tandenpoetsen. Neem daarom de tijd en leg uw kind eerst uit waarom jullie gaan tandenpoetsen. Zet uw kind voor de spiegel en laat hem of haar eerst zelf rommelen met de tandenborstel. Probeer het gedrag niet te corrigeren maar geef een complimentje als uw kind zelf probeert te poetsen. Daarna neemt u het over.

Stap 4. Leer de drie B’s

Goed tandenpoetsen gaat niet zozeer om de tijd, maar om de poetsbeweging. Leer uw kind daarom de drie B’s aan: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop. Het is een ezelsbruggetje dat makkelijk te onthouden is. U kunt het nog leuker maken door van de drie B’s een leuke yell te maken: B, B, B, wij poetsen mee! Roep dit samen voor het tandenpoetsen en een pruillip zal snel veranderen in een grote lach.

Stap 5. Zing mee (met een poets app)

Het tandenpoetsen lijkt sneller te gaan als jullie samen liedjes zingen. Op internet zijn er veel verschillende poetsliedjes te vinden, maar u kunt er natuurlijk ook zelf eentje verzinnen. Is zingen niet helemaal uw ding? Gelukkig zijn er ook apps die tandenpoetsen een stuk leuker maken. Bijvoorbeeld Brush Busters van Philips. Kinderen kunnen het gebit van stripfiguren redden als ze iedere keer twee minuten lang poetsen. De app houdt de tijd bij en moedigt aan om elk deel van de mond te poetsen.

Stap 6. Beloon met een sticker

Kinderen zijn dol op stickers. Het lijkt bijna wel iets magisch. Goed tandenpoetsen mag best beloond worden, dus waar kunt u dat beter mee doen dan met een sticker? Pak een stickerboek erbij als jullie samen willen bijhouden hoe vaak er goed is gepoetst. Wedden dat het boek zo vol zit?

Op naar de kindertandarts

Een goede mondverzorging is pas compleet als kinderen ook geregeld een bezoekje aan de tandarts brengen. Gaat dat nog niet zo gemakkelijk? Kies dan een tandarts die gespecialiseerd is in kinderen. Bij TTH Oldenbarneveldt kunt u bijvoorbeeld terecht met het hele gezin. Wij begrijpen dat kinderen een angst kunnen hebben voor de tandarts dus daar besteden we graag extra aandacht aan. Onze wachtkamer is ruim opgezet en we zorgen voor voldoende afleiding voor kinderen. Ook tijdens de controle of behandeling zijn onze tandartsen grappig, geduldig en vriendelijk. Dat maakt een tandartsafspraak een stuk minder spannend. Loop gerust bij ons binnen om kennis te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *