Slechte adem verhelpen met 8 simpele tips

Iedereen heeft er weleens last van: een slechte adem. Bijvoorbeeld bij het opstaan of na het eten van een kruidig gerecht met lekker veel knoflook en ui. Zelf bent u zich niet altijd bewust van een vieze adem, maar uw omgeving merkt het vaak snel op. Daarom is voorkomen nog altijd beter dan genezen. In deze blog geven we u 8 simpele tips waarmee u een frisse mond krijgt en houdt. Dat geeft meer zelfvertrouwen tijdens een meeting op werk, verjaardag of welke andere gelegenheid dan ook.

Slechte adem: oorzaak

Een stinkende adem kan verschillende oorzaken hebben. Vrijwel iedereen heeft er ’s ochtends last van bij het opstaan. Gedurende de nacht is onze speekselproductie lager waardoor de mond uitdroogt en gaat stinken. Heeft u gerookt of alcohol gedronken, dan is uw vieze adem vaak nog erger.

Ook voedsel kan een oorzaak zijn van een slechte adem. Een broodje haring, (rauwe) ui en kruiden vinden veel mensen heerlijk, maar tegelijkertijd zijn het grote boosdoeners.

Dan zijn er ook nog mensen die last hebben van een neus- of keelholteontsteking, bijholteontsteking, maagklachten of een andere aandoening die het speeksel in de mond aantast of bacteriën verspreidt. Zelfs bij het afvallen kan uw adem slechter gaan ruiken. Dat komt door ketonen die vrijkomen door verbranding van lichaamsvet.

De meest voorkomende oorzaak van een slechte adem is een tandvleesontsteking en/of bacteriën op de tong. Daarom is het belangrijk om uw mond goed te verzorgen en iedere dag uw gebit grondig te reinigen.

Symptomen van een stinkende adem

Een slechte adem is te herkennen aan een langdurige vieze smaak in uw mond. Sommige mensen maken van hun handen een kommetje, ademen hierin en ruiken daarna of ze uit hun mond stinken. Dat kan handig zijn, maar toch heeft u het niet altijd door als uw adem stinkt. Het is natuurlijk duidelijk als iemand anders u erop wijst. Toch vinden veel mensen het onbeleefd om er iets van te zeggen. Daar kunt u dus beter niet van uit gaan.

Wat te doen tegen een slechte adem?

Een stinkende adem voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Aangezien een tandvleesontsteking en/of bacteriën op de tong een vieze adem aanwakkeren, zet u met een goede mondhygiëne de eerste stap naar een gezonde en frisse mond. Een slechte adem verhelpen doet u zo:

Tip 1. Poets uw tanden 2 keer per dag

Klinkt logisch, maar niet iedereen doet het. Tandenpoetsen legt de basis voor een fris en gezond gebit. Poets uw tanden daarom twee keer per dag met een tandenborstel die past bij uw gebit. En gebruik een tandpasta met fluoride die gaatjes helpt voorkomen.

Tip 2. Kies voor een elektrische tandenborstel

Vergeleken met een handtandenborstel maakt een elektrische tandenborstel meer roterende bewegingen. Tandplak wordt hierdoor beter verwijderd. Kies dus voor een elektrische tandenborstel zodat u alle tanden en kiezen optimaal reinigt.

Tip 3. Gebruik een tongschraper

De tongschraper is een zeer effectief middel bij een slechte adem verhelpen. Hiermee verwijdert u bacteriën die achterop de tong zitten. Juist deze bacteriën veroorzaken een stinkende adem. Heeft u geen tongschraper bij de hand? Poets de tong dan zachtjes met een tandenborstel en maak deze na gebruik goed schoon.

Tip 4. Maak tijd voor stoken en flossen

Veel (oudere) mensen vinden het een gedoe om na het tandenpoetsen in de weer te gaan met stokers en flosdraad. Toch is het een belangrijke handeling om een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem weg te nemen. Tussen tanden en kiezen blijven namelijk veel bacteriën en tandplak achter. Door één keer per dag te flossen, ragen of stoken krijgen bacteriën veel minder kans om gassen aan te maken.

Tip 5. Kauw op suikervrije kauwgom

Naast dat kauwgom lekker fris ruikt, maakt u meer speeksel aan door het kauwen. Dat neutraliseert op haar beurt de bacteriën in uw mond.

Tip 6. Eet en drink regelmatig

Wanneer u eet of drinkt verandert de zuurgraad in uw mond. Hierdoor maken de bacteriën minder gassen aan. Bovendien kauwt u de bacteriën als het ware weg. Daarom is het verstandig om met regelmaat iets te eten of te drinken. Denk aan drie maaltijden per dag en ongeveer drie tussendoortjes (het liefst groente of fruit).

Tip 7. Stop met roken en matig alcoholgebruik

Een stinkende adem verhelpen bij mensen die roken is vaak een grote uitdaging omdat de sterke geur van tabak in de mond blijft hangen. Stop daarom met roken als u echt van uw stinkende adem af wilt. Ook is het beter om geen alcohol te drinken. Is dat een te grote verandering? Drink dan niet iedere dag alcohol en houd het bij één of twee glazen.

Tip 8. Ga elk half jaar naar de mondhygiëniste

Volgt u bovenstaande tips op, dan bent u goed op weg. Om de mondverzorging compleet te maken gaat u elk half jaar naar de mondhygiëniste. Hij of zij controleert of u het goed doet en kan tips geven hoe het nog beter kan. Ook krijgt u een aanvullende gebitsreiniging om o.a. tandsteen te verwijderen.

Slechte adem verhelpen lukt niet

Merkt u op dat uw adem stinkt en helpen bovenstaande tips niet om het probleem te verhelpen? Dan is het goed om eens met de mondhygiëniste te praten. Hij of zij is bekend met de mogelijke oorzaken van een slechte adem en kan u helpen om van die vervelende geur af te komen. Samen maken jullie een plan dat past bij uw situatie. Bij klachten in de neus- of keelholte is het verstandig om langs de huisarts te gaan, zodat u eventueel doorverwezen kunt worden naar de KNO-arts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *