Mondverzorging op vakantie: de ideale checklist

Uw vakantiebestemming is geboekt. Stiekem geniet u al van de voorpret: nadenken over wat er allemaal meegaat in de koffer, leuke tripjes en lekker eten. Maar vergeet ook belangrijke zaken zoals mondverzorging en de tandarts niet. Door hier vooraf goed over na te denken, voorkomt u een hoop ellende over de grens. Daarom hebben we een handige checklist opgesteld. Hiermee blijft uw gebit in optimale conditie tijdens de vakantie. En daar hoeft u niet meer moeite voor te doen!

1. Goede voorbereiding

De kans is klein dat u precies in uw vakantie tandheelkundige zorg nodig heeft. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Denk aan een tand die afbreekt door een onverwachte pit in een olijf. Of uw kind dat met zijn of haar mond op de grond valt. Daarom is het slim om vooraf goed uw verzekering te checken.

Tandheelkundige kosten die u in het buitenland maakt, vallen vaak onder uw aanvullende reisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering voor in Nederland is dus niet voldoende. Dan is het ook nog de vraag of uw verzekeraar alle kosten vergoed voor een behandeling in het buitenland of slechts een gedeelte. De prijzen tussen landen verschillen behoorlijk. Neem uw (reis)verzekering daarom goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: uw verzekeraar vergoedt alleen tandheelkundige zorg in het buitenland als er sprake is van spoed. Bijvoorbeeld wanneer u kiespijn krijgt door een ontsteking. Als er een klein stukje van uw tand afbreekt, dan kan dit vaak wachten tot u weer terug in Nederland bent.

2. Bereikbaarheid van uw tandarts

Bij twijfel over tandheelkundige zorg in het buitenland is het altijd fijn om te overleggen met uw eigen tandarts. Dat scheelt weer een lastig gesprek met een buitenlandse tandarts die geen Nederlands of Engels spreekt. Sla daarom het nummer van uw eigen tandarts op in uw telefoon. Via deze weg kunt u uw probleem voorleggen en indien nodig een foto doorsturen.

3. De juiste tandenborstel

Poetst u het liefst met een elektrische tandenborstel? Vergeet dan niet om de adapter mee te nemen. Controleer ook of ze op uw vakantiebestemming andere stopcontacten gebruiken dan in Nederland. Een universele reisstekker is in dat geval onmisbaar.

Geeft u de voorkeur aan een handtandenborstel, neem dan een nieuwe mee op reis. Hiermee voorkomt u dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen op de tandenborstel. Zo houdt u een mondinfectie op afstand.

4. Dagelijks momentje voor uw gebit

Natuurlijk wilt u lekker genieten van uw vakantie. Daardoor schieten dagelijkse routines er nog weleens bij in. Zo ook uw mondverzorging. U poetst bijvoorbeeld maar één keer per dag, u neemt er minder tijd voor, of het tanden stoken en ragen laat u achterwege. Herkenbaar? Iets minder aandacht voor uw gebit is geen ramp, mits het voor een korte periode is. We raden wel aan om minimaal twee keer per dag te poetsen. En kies één moment op de dag uit om uw gebit wat extra aandacht te geven. Poets bijvoorbeeld ’s avonds extra goed en maak uw mondhygiëne af met tanden stoken of ragen. Neem hiervoor uw vertrouwde spulletjes mee van huis. Dat maakt de drempel om eraan te beginnen een stuk lager.

5. Bewust eten en drinken

Tijdens de vakantie nemen we heerlijke ijsjes, cocktails, frisdrank en nog veel meer lekkers. Ons gebit wordt er minder blij van. De hoeveelheid suiker is niet alleen het probleem, het gaat ook om de snelheid waarmee we consumeren. De bacteriën in uw mond zetten suiker om in zuur. Iedere keer wanneer u een slokje drinkt of een snoepje eet, krijgt uw gebit een zuuraanval te verwerken. De tijd daartussen is onvoldoende om te herstellen. Op die manier tast suiker uw tandglazuur aan en bent u gevoeliger voor gaatjes. Drink suikerhoudende drankjes dus sneller op. Houd ook voldoende tijd tussen de verschillende consumptiemomenten.

6. Ongemakken

Een hard nootje waardoor uw kies afbreekt. Uw kind dat bij het zwembad uitglijdt en een tand kwijt is. Of hevige kiespijn zonder duidelijke oorzaak. Het zijn vervelende situaties die u liever niet meemaakt op vakantie, maar die soms wel voorkomen. Wat nu?

Een melktandje verliezen is niet erg voor het gebit. Wel als het om een blijvende tand of kies gaat. Blijf in zo’n situatie vooral rustig en raak niet in paniek. De tand spoelt u af met schoon water en plaatst u onmiddellijk terug. Ga direct op zoek naar een tandarts en stel ook uw eigen tandarts op de hoogte om te overleggen.

Ook bij acute kiespijn is het belangrijk om direct in actie te komen. Veel mensen wachten af tot de pijn minder wordt en slapen er een nachtje over. Geen goed idee. De kans is groot dat de pijn heviger wordt en het probleem verergert. Ga daarom zo snel mogelijk op zoek naar een tandarts waar u terecht kunt. Bij de receptie van het hotel of vakantiepark zijn ze vaak op de hoogte van goede tandartsen in de buurt. Bovendien kunnen ze het eerste gesprek voor u voeren in hun taal. Maak daar gebruik van!

7. Kunstgebitten

Gaan opa en oma mee op vakantie en dragen zij een kunstgebit? Of heeft u zelf een uitneembaar gebit? Het komt weleens voor dat deze kwijtraakt tijdens het zwemmen. In het zwembad vist u een kunstgebit makkelijk op, maar in de zee wordt dat een uitdaging. In dat geval is het een kwestie van uitzitten en wachten tot u weer terug in Nederland bent. Alleen uw eigen tandarts kan een nieuw kunstgebit aanmeten, aangezien hij of zij over alle benodigde informatie beschikt. Zacht of vloeibaar voedsel biedt in zo’n situatie uitkomst. Denk aan fruit smoothies, kwark, soep of havermoutpap.

Vraag maar raak!

Heeft u alle bovenstaande checks doorlopen? Dan wensen wij u een hele fijne vakantie toe! Mocht u toch nog vragen hebben over mondverzorging op vakantie, maak dan een afspraak bij TTH Oldenbarneveldt. Onze vriendelijke tandartsen staan u graag te woord zodat u met een rust gevoel op vakantie gaat. Wij hebben nog plek voor nieuwe patiënten, dus loop gerust bij ons binnen om kennis te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *