Is elektrisch poetsen beter dan met de hand?

Veel mensen vragen zich af wat beter is: elektrisch poetsen of met de hand? Een terechte vraag, want beide producten worden nog steeds massaal aangeboden. Om hier antwoord op te geven, zetten we de voor- en nadelen van elektrisch en handmatig poetsen op een rijtje. Daarmee ontdekt u zelf welke variant beter is.

Elektrisch poetsen effectiever

U kunt uw gebit elektrisch poetsen of met de hand. Beide manieren zijn goed, maar de elektrische tandenborstel is toch echt de grote winnaar. Mensen die elektrisch poetsen, hebben over het algemeen gezonder tandvlees, minder tandbederf en behouden langer hun tanden. Aan de hand van voordelen leggen we uit waarom elektrisch poetsen beter is dan met de hand.

De voordelen

Minder handmatige bewegingen

Het grootste voordeel van een elektrische tandenborstel is dat deze veel snellere bewegingen maakt. U hoeft zelf dus minder werk te verrichten voor een schoon resultaat. Het enige wat u hoeft te doen is de borstelkop op de tanden en kiezen plaatsen. Vervolgens beweegt u de borstel langzaam van links naar rechts zodat u ook het tandvlees masseert.

Bovendien is de handgreep van een elektrische tandenborstel beter. Deze is zo gemaakt dat de borstel in uw hand past. U houdt hem dus comfortabeler vast dan een gewone handtandenborstel.

Meer bereik

Een elektrische borstel heeft een kleinere borstelkop dan een handtandenborstel. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien minder effectief, maar het tegenovergestelde is waar. Door de kleine kop bereikt u plekjes waar u anders niet goed genoeg bij komt. Uw verstandskiezen bijvoorbeeld.

Gemakkelijker tandplak verwijderen

Een andere reden waarom de elektrische tandenborstel beter is: de roterende kleine borstelkop is beter in het verwijderen van tandplak. Het verwijdert maar liefst twee keer zoveel tandplak dan een handtandenborstel. Dat helpt veelvoorkomende tandproblemen zoals gaatjes tegen te gaan. Een goede reden dus waarom elektrisch poetsen beter is dan de traditionele manier.

Handige functies

Veel mensen die poetsen met een handtandenborstel denken dat ze twee minuten lang poetsen. Dat blijkt in de praktijk vaak korter te zijn. Met een elektrische tandenborstel weet u precies hoelang u bezig bent. De meeste elektrische varianten hebben namelijk een ingebouwde timer. Na twee minuten voelt u een korte trilling of hoort u een piepje. Zo weet u zeker dat u lang genoeg heeft gepoetst.

Daarnaast hebben veel elektrische tandenborstel een poetsdruksensor. Handig voor mensen die te hard poetsen en/of het lastig vinden om dit zelf in te schatten. Als u te hard drukt, gaat er een lampje aan of de borstelkop stopt met roteren. Door deze slimme functie heeft u minder snel last van tandvleesproblemen zoals ontstoken of teruggetrokken tandvlees.

Wat zijn de nadelen?

Mensen die handmatig poetsen vinden een elektrische tandenborstel vaak te duur. Dat is zeker begrijpelijk, maar als we kijken naar de voordelen is het de investering zeker waard. Stelt u zich eens voor dat u mondproblemen krijgt door het poetsen met een handtandenborstel. Een bezoek aan de mondhygiënist valt dan een stuk duurder uit dan de aanschaf van een elektrische tandenborstel.

Ga voor het complete plaatje

Op de vraag “Is elektrisch poetsen beter?” luidt het antwoord ‘ja’. Maar met alleen een elektrische tandenborstel bent u er natuurlijk nog niet. Voor een goede mondverzorging poetst u twee keer per dag, twee minuten lang met een fluoridetandpasta. Dit helpt gaatjes voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om iedere dag tandenstokers, ragers of flossdraad te gebruiken. Zo maakt u ook goed schoon tussen de tanden en kiezen.

Wilt u meer weten of elektrisch poetsen? Onze tandartsen en mondhygiënisten bij TTH Oldenbarneveldt vertellen er graag meer over. Wij hebben nog plek voor nieuwe patiënten, dus loop gerust bij ons binnen om kennis te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *